Pobočka SP eviduje dlhy na poistnom vo výške 21,6 milióna eur

16.02.2011 Prešov

Prešov 16. februára (TASR) - Pracovníci pobočky Sociálnej poisťovne v Prešove v posledných dňoch vybavujú väčší počet klientov.
Nárast súvisí predovšetkým s úhradou pohľadávok dlžníkov, ktorí boli uvedení v zozname zverejnenom na webovej stránke Sociálnej poisťovne (SP).
Zdenka Harčaríková, ktorá je poverená výkonom funkcie riaditeľa prešovskej pobočky SP, pre TASR uviedla, že dnes do 10. hodiny uhradilo svoje záväzky viac ako 40 dlžníkov, pričom v utorok (15.2. ) ich bolo v priebehu dňa takmer 80. Dodala, že ich pobočka z celkového počtu zverejnených dlžníkov eviduje vo svojej pôsobnosti 8459 dlžníkov z okresov Prešov a Sabinov, ktorí dlhujú na poistnom sumu 21,6 milióna eur.
"Najvyššia dlžná suma je 748.000 eur, najnižšia 3,32 eura. Najväčší problém nám spôsobujú veľkí dlžníci, ktorí na poistnom pobočke dlhujú sumu vyššiu ako 2500 eur. Takýchto dlžníkov pobočka eviduje spolu 1011, " konštatovala Harčaríková.
V posledných dňoch pobočka zaznamenáva zvýšený počet telefonátov a návštev klientov, nakoľko ľudia sa zaujímajú či boli v zozname zverejnení oprávnene, prípadne si nie sú istí, za aké obdobie poistné dlhujú. Poverená riaditeľka uviedla, že väčšinou ide o samostatne zárobkovo činné osoby.
"Všetkým uvedieme údaje, na základe ktorých môžu tie dlžné sumy zaplatiť, a to priamo v pokladnici pobočky, alebo prostredníctvom prevodu z účtu, či poštovou poukážkou, " vysvetlila Harčaríková. Dodala, že ak sa preukáže, že klient bol na zozname zapísaný neoprávnene a má uhradené všetky záväzky, hlásia túto skutočnosť na ústredie, ktoré zabezpečí vymazanie zo zoznamu. Aj v Prešove vraj mali niekoľko takýchto prípadov.
Keďže prešovská pobočka má aj vysunuté pracovisko v Sabinove, informácie sa môžu klienti dozvedieť aj tam, s tým rozdielom, že na tomto mieste nemôžu uhradiť dlžobu priamou platbou.
V prípade, že dlžník nemá dostatok finančných prostriedkov na úhradu celého dlhu z dôvodu, že sa dostal do prechodnej platobnej neschopnosti, môže požiadať pobočku o splátkový kalendár. "Tam je podmienkou to, že bude uhrádzať dlh pravidelne v sumách a termínoch určených pobočkou SP a zároveň bude platiť bežné mesačné poistné, " pripomenula Harčaríková.
Podľa nej by sa mal každý platiteľ poistného presvedčiť, či nie je dlžníkom. Ak je zapísaný v zozname, mal by pohľadávku uhradiť.
"V prípade, že klient má už dlžnú sumu predpísanú rozhodnutím SP, ktoré sa stalo právoplatným a vykonateľným, SP bude okamžite sumu vymáhať prostredníctvom súdneho exekútora. Nebudeme mu posielať žiadne ďalšie výzvy na úhradu, " zdôraznila Harčaríková. Dodala, že v takomto prípade musí klient počítať aj s úhradou poplatkov, ktoré súvisia s exekučným konaním.
Voči dlžníkom bude SP postupovať na základe jednotnej metodiky a nebude robiť žiadne rozdiely medzi odvádzateľmi poistného ani podľa výšky dlžnej sumy. Zákon rovnako neumožňuje brať do úvahy regionálne rozdiely. Neplnením si zákonných povinností sa podľa Harčaríkovej v krajnom prípade vystavujú dlžníci aj trestnému stíhaniu.
 

Vyberte región

mark